Хубава жена


Интересен начин за украса на великденски яйца с коприна

Posted: 07 Apr 2013 10:12 AM PDT

Интересен начин за украса на великденски яйца с коприна Тази година Хубава жена реши да облече великденските яйца по последна мода. В предишни теми видяхме как да си направим ефектни яйца с дантела и златни яйца с метално фолио, а сега ще разгледаме един много интересен начин за украса на великденски яйца с коприна.

Този метод на декорация, познат още като боядисване на яйца с вратовръзки, представлява всъщност трансфер на копринения принт върху повърхността на яйцето.

Изобщо не ви е необходима боя за яйца, защото с тази техника яйцата се оцветяват от коприната. Става лесно, всеки може да пробва, а накрая се получават много оригинални шарени яйца за Великден.


Копринени великденски яйца

Красиви яйца като тези могат да се направят с пъстри копринени парцалчета с всякакви щампи. Единственото условие е да се уверим, че използваме естествена коприна. Стара копринена вратовръзка върши чудесна работа. Колкото по-ужасно изглежда, толкова по-красиви стават яйцата. Ако нямате подходяща вратовръзка, отскочете до кварталното Версаче. В магазините "втора ръка" със сигурност ще намерите. Проверете етикета от задната страна, трябва да е означено: 100 % silk

Стара вратовръзка от естествена коприна

Също така могат да се използват всякакви стари дрехи от естествена коприна – шарена блуза, рокля с принт или поомръзнал копринен шал, дори копринени боксерки. Колкото по-ярка е щампата, толкова по-лесно ще се трансферира и върху яйцето ще се получи по-контрастен принт. Нарежете избраните копринени платове на парченца – достатъчно големи, за да увиват яйцата. След това увийте плътно всяко яйце и завържете с връвчица. Заигравката тук е в посоката на шарките.

Парцали от естествена коприна за украса на великденски яйца

Може да отпечатате щампите хоризонтално, като увиете яйцата както са легнали, а ако ползвате поставки за яйца, може да направите принтовете вертикални. Коприната трябва да е прилепнала плътно към яйцето, а на местата където се връзва се получават красиви размазани шарки, нещо като акварел. След като яйцата са увити в коприна, ще ви трябва парче бял памучен плат. Стара каръфка, чаршаф или тънка кухненска кърпа вършат добра работа. Нарежете на парчета, увийте с тях яйцата (плътно върху коприната) и завържете здраво, както направихме това с коприната.

Бял памучен плат, стара калъфка за украса на великденски яйца с коприна

След това поставете яйцата в тенджера и ги покрийте с вода. Добавете 1/4 чаша оцет и оставете да заври. После намалете температурата и оставете да къкри в продължение на поне 20 минути. След 20 мин. яйцата са напълно готови, но ако искате да се получат принтове с по-ярки цветове може да ги оставите 35-40 минути на бавен огън. После извадете яйцата и оставете да се охладят. Накрая развийте и вижте какво се е получило. Не изхвърляйте парцалчетата, могат да се използват повторно.

Великденски яйца с принтове от коприна

Най-забавното в случая е, че никога не се знае какво ще се получи и когато развиете яйцето може да очаквате интересни изненади. Разбира се щампата няма как да е точно същата, както на плата, за това пък яйцата изглеждат много артистично. В зависимост от принтовете на коприната, накрая се получават ефектни великденски яйца с красиви шарки.

Копринени великденски яйца с красиви шарки

Ако искате може да ги полирате с малко олио и мека кърпа. Този интересен начин за украсяване на великденски яйца работи много добре за по-дребни яйца. Разбира се яйцата стават за ядене, но ако ви притесняват боите на коприната може да ги използвате само за великденска декорация и да си направите яйца с естествени бои за консумация.

Шарени яйца за Великден от коприна


В случай, че щампата не ви се получи добре винаги може да дръпнете една боя над нея.
Вижте интересни техники и лесни идеи за боядисване на яйца.

Още интересни начини за украсяване на великденски яйца:
С акрилна боя и подръчни материали
Великденски яйца с листа
Забавни великденски яйца

Украса на дома
Великденска украса за дома
Великденска украса за маса

Украса на храна
Роза от домат
Цвете от репичка
Гирлянд от краставица

Публикуване на коментар

 
Top